Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de fizică din Buzău îşi împarte viaţa între şcoală şi colecţia sa de bancnote şi monede vechi pe care o strânge de peste o jumătate de secol, care este demnă de cartea recordurilor.
Profesorul Constatin Ciurea a reuşit în decurs de peste 50 de ani o performanţă ieşită din comun, care stârneşte invidia colecţionarilor de monede şi bancnote din toată ţara. Povesteşte că a început să strângă timbre, monede şi bancnote vechi pe când era elev în clasa a noua la Liceul Hasdeu din Buzău, după ce un vecin i-a arătat la un moment dat colecţia sa de numismatică.
„Am rămas impresionat de ceea ce am văzut şi am hotărât să strâng şi eu tot felul de decoraţii, timbre, jetoane şi monede. Iniţial colecţionam piese din toate ţările dar acum m-am rezumat doar la ţara noastră, pentru că nu poţi cuprinde un domeniu aşa de vast. Atunci am rămas pe România pentru a aprofunda mai mult acest domeniu".
Colecţie cu rarităţi şi “piese” vechi
Constantin Ciurea spune că cele mai valoroase piese dintr-o colecţie sunt cele mai rare, la care se adaugă apoi vechimea şi starea în care se află. „Raritatea, vechimea şi starea dau valoare colecţiei. Dacă ar fi să dau exemple, aş alege primele banconote tipărite la 1368 în China. Apar într-un catalog american şi sunt foarte rare. La fel de rare sunt şi primele bancnote europene care au apărut la sfârştiul secolului 17 şi începutul secolului 18 în Anglia şi Franţa"
Deţine bancnote ciudate
Profesorul colecţionar a descoperit la un moment dat şi nişte bancnote ciudate care au circulat în ediţii foarte limitate. Este vorba de bancnotele timbru care serveau unui dublu scop.
„Este vorba de bancnotele timbru bătute în Rusia în anul 1915, care au dimensiunile de 20 de mm pe 25 de mm, cu valorile 1,2,3,10, 15, şi 25 de copeici. Pe avers, această pi