Copiii de 6-16 ani, cu sindrom Down ori autism, diabet, tulburări auditive, de vorbire sau locomotorii pot participa la o tabără de şase zile. Sursa: CODRIN PRISECARU
Tabăra, finanţată din fonduri europene, este o iniţiativă a Asociaţiei C4C- Communication for Community, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa.
Pe tot parcursul lunii august, în fiecare săptâmână, 48 de copii şi tineri cu dizabilităţi, însoţiţi de unul dintre părinţi ori de tutorele legal, pot petrece, gratuit, o săptămână la munte. Ei pot opta pentru Tabăra Căprioara, din Târgovişte, ori pentru cea de la motel Montana, din Câmpina. Pentru fiecare serie există câte 48 de locuri.
Consiliere psihologică individuală
Scopul acestui proiect este prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. "Sunt multe familii care îi retrag pe copii de la şcoală, preferând ca aceştia să înveţe acasă. În aceste tabere, atât părinţii, cât şi copiii beneficiază de consiliere psihologică individuală pentru ca ei să rămână în sistemul de învăţământ", spune Diana Budeanu, asistent de proiect. Copiii şi însoţitorii lor vor fi implicaţi în jocuri şi alte activităţi, majoritatea în aer liber, organizatorii urmărind să-i stimuleze spre socializare.
Efectele retragerii copilului de la şcoală
Retragerea de la şcoală a unui copil cu nevoi speciale are părţi bune, dar şi multe neajunsuri, spune psihologul Sorinel Mocanu, cel care lucrează în aceste tabere cu copiii cu dizabilităţi şi părinţii lor. "Avantajul învăţării la domiciliu este implicarea familiei în educaţia lui, sprijinul direct pe care îl pot oferi membrii familiei şi o importanţă mai mare acordată de profesor copilului", spune psihologul.
Neajunsurile sunt însă mari. "Copilul nu mai poate interacţiona cu cei de vârsta lui, îi este afectat sentimentul de a