Economia americană dă semne anemice de redresare. Biroul de Comerț a revizuit în scădere creșterea economică din primul trimestru și a făcut public un avans al economiei, în perioada aprilie-iunie, sub așteptări. Fie că va fi crescut sau nu pragul maxim de îndatorare, SUA vor avea de achitat în august 363 de miliarde de dolari, deși vor încasa doar puțin peste 200 de miliarde. Sursa: Reuters
Veștile proaste continuă pentru americani. După ce că democrații și republicanii nu reușesc să ajungă la un acord privind creșterea gradului de îndatorare, Biroul de Comerț a dat publicității primele date privind performanța economică în cel de-al doilea trimestru al anului.
Cifrele arată o redresare anemică de doar 1,3%. Printr-o mișcare supriză și creșterea anunțată în primul trimestru a fost revizuită în scădere, de la 1,9% la 0,4%, informează BBC News.
Slabul avans al economiei complică situația pentru guvernul american în lupta cu deficitul bugetar.
Barack Obama s-a declarat dispus să lucreze și în weekend alături de democrați și de republicani pentru a ajunge la un acord privind creşterea pragului de îndatorare a Statelor Unite, informează Reuters. Casa Albă a transmis că există șanse să se ajungă la o înțelegere până marți, și să se evite astfel intrarea Statelor Unite în incapacitate de plată.
Cea mai mare datorie publică din ultimii 60 de ani
Statele Unite au atins încă din mai limita maximă a îndatorării, de 14.294 miliarde de dolari, respectiv 100% din Produsul Intern Brut (PIB). Este cel mai mare nivel atins de datoria pubică a SUA în ultimii 60 de ani.
Ca să se mai poată împrumuta până pe 2 august Trezoreria a adoptat câteva măsuri speciale care au permis contractarea unor împrumuturi de încă 232 miliarde de dolari. Autorităţile americane estimează că până marţi va fi epuizat şi acest plafon suplimentar.
După această dată, cea