Mărturia secretă pe care fostul preşedinte Richard Nixon a făcut-o în faţa juraţilor în scandalul Watergate este pe cale de a deveni publică, după 36 de ani, în urma unui ordin al unui judecător federal, potrivit BBC, citat de NewsIn.
Judecătorul Royce Lamberth a aprobat cererea făcută de istoricul Stanley Kutler de a avea acces la transcript, invocând semnificaţia istorică a documentului de 297 de pagini.
Totuşi, mărturia nu va fi declasificată până când Guvernului nu i se va da şansa de a ataca decizia în apel.
Scandalul politic Watergate l-a forţat pe Nixon să demisioneze în 1974. Nixon, care a murit în urmă cu 17 ani, este singurul politician american care a fost ales de două ori vicepreşedinte şi de două ori preşedinte, dar este şi unicul preşedinte al Statelor Unite care a demisionat. El a plecat de la putere după ce scandalul Watergate - identificat în conştiinţa comună cu interceptările ilegale la nivel înalt - a fost generat de o efracţie la sediul Comitetului Naţional Democrat, partidul rival. Sediul se afla într-un complex cunoscut sub numele de Watergate.
Nixon, ameninţat cu procedura de destituire, a depus mărturie timp de două zile, în California, în faţa unui "grand jury", în iunie 1975, la zece luni de la demisia sa.
"Desecretizarea mărturiei preşedintelui Nixon în faţa 'grand jury' va consolida datele istorice existente, va permite dezbaterea ştiinţifică şi va ameliora înţelegerea din partea publicului a semnificaţiei unui eveniment istoric", şi-a motivat judecătorul decizia.
Istoricul Stanley Kutler, profesor la Universitatea Wisconsin, a scris câteva cărţi despre Nixon şi Watergate şi anterior a reuşit, recurgând tot la justiţie, să obţină înregistrările audio pe care Nixon le făcea în secret în Biroul Oval.
"Nixon ştia că atunci când depui mărturie în faţa unui grand jury te expui la sperjur, aşa că pariez c