Mărturia secretă a fostului preşedinte american Richard Nixon, depusă în cadrul celebrului scandal Watergate, din ani '70, va fi făcută publică după ce un judecător federal din Statele Unite a aprobat cererea unui istoric de a avea acces la transcriptul de 297 de pagini.
După 36 de ani de la scandalul Watergate, mărturia lui Nixon va fi desecretizată.
Judecătorul federal Royce Lamberth a aprobat cerea istoricului Stanley Kutler de a avea acces la transcriptul de 297 de pagini, informează BBC News. Kutler a invocat semnificaţia istorică a documentului care conţine declaraţiile fostului preşedinte american privind interceptările ilegale de la nivel înalt din ani '70.
Judecătorul federal Royce Lamberth a motivate decizia de declasificare a declaraţiilor lui Nixon prin faptul că "desecretizarea mărturiei preşedintelui în faţa «grand jury» va consolida datele istorice existente, va permite dezbaterea ştiinţifică şi va ameliora înţelegerea din partea publicului a semnificaţiei unui eveniment istoric".
Citeşte şi:
Miroase a Watergate în Marea Britanie
Scandalul Watergate: CIA - o istorie întunecata: Asasinate, răsturnări de guverne, experimente medicale...
Guvernul SUA are, însă, la dispoziţie posibilitatea de a ataca decizia lui Lamberth în apel, motiv pentru care mărturia lui Nixon nu va fi declasificată deocamdată.
Scandalul politic şi mediatic Watergate l-a determinat pe fostul preşedinte să demisioneze în 1974. Nixon, care a murit 17 ani mai târziu, este singurul şef de stat american care s-a retras astfel de la conducerea SUA.
Afacerea Watergate, identificată în conştiinţa comună cu interceptările ilegale la nivel înalt, a fost declanşată de o efracţie la sediul Comitetului Naţional Democrat, partidul rival. Sediul se afla într-un complex cunoscut sub numele de Watergate.
Richard Nixon, pus în faţa procedurii d