Ingeniozitatea criminalilor informatici de la noi i-a surprins în multe cazuri pe poliţişti, infractorii organizându-se ca într-o afacere. Sursa: CIPRIAN STELIAN
Cel mai răsunător caz de fraudă informatică din acest an şi, probabil, pentru mulţi ani de acum încolo, rămâne cel de la mijlocul lui iulie, în care o grupare specializată a păcălit peste 1.000 de persoane, generând un prejudiciu total de peste 20 de milioane de euro.
Hoţii români sunt unii dintre cei mai ingenioşi infractori informatici după cum reiese din multe alte cazuri, anunţate de presă, dar ale căror detalii sunt mai puţin cunoscute.
Dacă în anii 2003 – 2004, profilul infractorului descria un tânăr de 18 - 30 de ani, de atunci şi până acum furtul de indentitate online a devenit apanajul hoţilor de toate vârstele, pentru că poate genera rapid venituri mari.
Profil de hoţ
Unul din cazurile care face deliciul poliţiştilor a fost descoperit anul trecut de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Grupul era specializat în confecţionarea, comercializarea şi folosirea dispozitivelor de fraudare electronice.
"Infractorii aveau o adevărată fabrică, unde confectionau camere de luat vederi şi aparatură pentru copierea benzii magnetice. Asigurau şi reparaţii şi ofereau şi garanţie pentru echipamente", a declarat pentru EVZ Mihai Ungureanu - şef birou criminalitate informatică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei.
Membrii grupării furau la ATM PINul şi datele de pe banda magnetică a cardurilor unor cetăţeni din Germania, Italia, Olanda şi Belgia, iar banii erau scoşi de pe card in Statele Unite ale Americii (SUA).
Majoritatea bancomatelor din SUA nu au implementat sistemul EMV, aşa încât identificarea cardului se face doar pe baza PIN-ului şi a benzii magnetice, ceea ce