Credeaţi că testarea produselor pe animale a fost interzisă? Se pare că nu. Şi acest fapt se petrece ca urmare a deciziilor luate la Bruxelles. Un reporter Daily Mail a investigat ce se petrece în spatele uşilor închise ale laboratoarelor de testare, după ce un raport al unei echipe de specialişti a relevat faptul că testarea produselor chimice pe animale aduce "prea puţine beneficii reale" medicinei, dar nu ar trebui interzisă.
Îmbrăcată într-un halat imaculat, cercetătoarea îşi trage pe mâini cu atenţie mănuşile chirurgicale şi porneşte agale spre cuşca din care scoate un iepure pe care îl pune apoi aparatul de testare. De îndată ce animalul este imobilizat, injectează implacabilă o soluţie în ochiul animalului şi urmăreşte cu calm cum efectele secundare încep să aibă loc: durere, iritare, sângerare şi, eventual, orbire.
Cu ceva timp în urmă, suferinţa îndurată de acest animal ar fi putut fi justificată prin găsirea unui leac pentru cancer sau pentru testarea unui compus care ar ameliora suferinţa bolnavilor. Dar acest medic nu face decât să verifice un produs chimic conţinut de pasta de dinţi pe care poate o foloseşte în fiecare dimineaţă.
"Mă simt amorţită - nu, vinovată," recunoaşte medicul. "Nu este ca şi cum finalitatea cercetării justifică metodele. Nu încercăm să găsim vreun leac pentru cancer aici. Testăm un produs chimic foarte cunoscut care a fost folosit timp îndelungat în produsele de curăţenie a casei şi de îngrijire de mai bine de 100 de ani," spune cercetătoarea, citată de Daily Mail.
În alte zile, cercetătoarea injectează şoareci, păsări sau şobolani cu toxine pentru a vedea cât timp le ia acestora să moară sau pentru a urmări ce se întâmplă cu puii încă nenăscuţi ai acestor animale. Contrar opiniei generale, testele ştiinţifice pe animale nu sunt de domeniul trecutului şi nici nu vor dispărea prea curând.
Cifrele anun