Oficialii români şi cei ai misiunii FMI în România au convenit, astăzi, asupra măsurilor ce vor fi luate în perioada următoare. Totodată, rezultatele acordului vor fi prezentate, mâine, preşedintelui Traian Băsescu.
"Au fost stabilite acţiunile şi indicatorii care vor fi urmăriţi. Au mai rămas de discutat doar câteva detalii de ordin tehnic", au afirmat sursele guvernamentale citate de Mediafax.
Prim-ministrul Emil Boc s-a reunit, sâmbătă, cu cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, la Palatul Victoria din Capitală.
În cadrul întâlnirii, şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks,a precizat că că România va continua să înregistreze în acest an creştere economică şi chiar să accelereze anul viitor ritmul de creştere. Franks a atras, însă, atenţia, că această evoluţie este posibilă doar prin continuarea "satisfăcătoare" a reformelor, prin îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE şi prin planuri de investiţii solide.
Duminică, la ora 12.00, şeful Executivului Emil Boc se întâlneşte cu reprezentanţii Băncii Mondiale.
O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află la Bucureşti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an. Rezultatele evaluării vor fi prezentate luni, într-o conferinţă de presă.
În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la