Republicanii şi democraţii nu se pot pune de acord cu privire la planul menit să evite intrarea SUA în incapacitate de plată. Camera Reprezentanţilor a aprobat vineri un plan propus de Partidul Republican pentru creşterea plafonului de îndatorar. Acesta a fost, însă, imediat respins de Senat, dominat de Partidul Democrat.
Aprobarea unui plan în Camera Reprezentanţilor a încheiat, însă, săptămâni de inerţie şi a deschis calea unor discuţii pentru un compromis care ar putea trece de Congres până marţi, apreciază presa internaţională. Acesta este termenul limită în privinţa creşterii plafonului de îndatorare de 14.300 miliarde de dolari. În cazul unui eşec, cea mai mare economie din lume ar ajunge în situaţia de a nu-şi putea plăti toate datoriile.
La nivel mondial, marile economii şi instituţiile internaţionale au fost uimite de disfuncţionalităţile de la Washington. Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat, vineri, că SUA "se joacă cu focul".
China, cel mai mare creditor extern al SUA, a cerut repetat Washingtonului să-i protejeze investiţiile în dolari, iar agenţia de presă controlată de stat a afirmat, vineri, că Statele Unite au fost "deturnate de un politicianism periculos de iresponsabil".
Un vot final, care are nevoie doar de o majortitate simplă, ar putea avea loc luni dimineaţa. Agenţiile de evaluare, cu ochii pe SUA
Cu puţin timp înainte de votul din Camera Reprezentanţilor, agenţia de rating Moody’s a anunţat că probabil nu va retrograda calificativul "AAA" al SUA imediat, chiar şi în lipsa unui accord pentru creşterea plafonului de îndatorare, însă o revizuire negativă ar putea avea loc pe termen mediu.
Agenţia rivală Standard&Poor’s a avertizat că ar putea retrograda SUA în lipsa unui acord privind plafonul de îndatorare, situaţie care ar creşte costurile la care statul american se împrumută şi ar