Primăria Timișoara vrea să obțină bani europeni pentru a moderniza cantina socială și centrul de zi pentru bătrâni de pe strada Telegrafului, astfel încât spațiul să permită și găzduirea oamenilor străzii pe timp de noapte. Localnicii din zonă nici nu vor să audă de un astfel de proiect.
Amenajarea unui spațiu de găzduire a oamenilor străzii pe timp de noapte. Este o inițiativă lăudabilă a Primăriei Timișoara, cu atât mai mult cu cât proiectul ar urma să se facă în cea mai mare parte din bani europeni, iar cofinanțarea din banii contribuabililor timișoreni. Specialiștii primăriei au gândit realizarea proiectului pe strada Telegrafului, în spațiul în care acum funcționează cantina socială și centrul de zi pentru persoane vârstnice. Problema este că primăria a acționat tipic românesc, fără a-i întreba pe plătitorii de taxe și impozite din zona Telegrafului dacă sunt de acord cu proiectul care ar urma să se realizeze în „parohia” lor.
„Vrem liniște, siguranță, curățenie”
Evident, bănuind ce o să se întâmple după ce zona o să fie populată cu oameni ai străzii, locatarii din zonă nu sunt de acord cu proiectul și au solicitat o dezbatere publică pe această temă. „Locația nu este potrivită pentru a se crea un al treilea centru social pe lângă cele două existente. Niciun vecin nu își dă acordul. Înainte de a realiza proiectul, trebuia să discute cu noi pentru că suntem plătitori de taxe și impozite. Vrem să avem liniște, siguranță, curățenie”, a spus Mircea Mitruțiu, locatar în zona Telegrafului. Oamenii din zonă sunt convinși că imediat după deschiderea centrului oamenii străzii vor lua zona cu asalt, în așteptarea unui loc de cazare, primăria nu va putea gestiona situația iar locatarii vor fi lăsați să „se spele pe cap” cu probelemele apărute.
„Sunt oameni necăjiți care au nevoie de protecție”
Responsabilii de proiect încearcă să-i convi