Care este prima imagine care îţi vine în minte atunci când auzi cuvântul ranger? Poate te gândeşti la un bărbat agil îmbrăcat în echipament de camuflaj, cu pălarie, ochelari fumurii şi nelipsita pusca. Sau poate asociezi cuvântul cu un personaj bărbos şi musculos care conduce un jeep enorm, stropit cu noroiul de pe drumurile abrupte şi dificile pe care le-a străbătut în căutarea dreptăţii.
Pentru mulţi dintre noi un ranger seamănă mai mult sau mai puţin cu Chuck Norris, dar adevărul este puţin altfel decât imaginea acestui personaj din filmele comerciale.
Chuck Norris vs Rangerul de România
Rangerul autohton, un termen înscris în nomenclatorul de meserii din România, este complet diferit de personajul întâlnit în filmele americane. El nu are parte de lupte spectaculoase cu braconierii, nu foloseşte zilnic mişcări de kung-fu pentru a-i prinde pe "oamenii răi" şi nici măcar costumaţia sa nu arată la fel ca în filme. Imaginea ideală a unui ranger agil şi bărbos îţi este ştearsă definitiv din minte atunci când rangerul de România apare îmbrăcat în pantaloni trei sfert, un tricou şi o pălărie de paie cu o fundiţă verde. El este persoana nominalizată ca "gardian ecologic, custode sau agent de teren şi care se ocupă, în principal, de asigurarea conservării şi protejării patrimoniului natural, cultural şi istoric situat în ariile protejate", potrivit Asociaţiei Rangerilor din România.
Poate că un ranger din ţară nu are o activitate atât de riscantă şi palpitantă ca un personaj dintr-un film de acţiune, dar el este persoana care în fiecare zi face tot posibilul ca noi să ne putem bucura de frumuseţea unor zone protejate.
Copilărie prin bălţile Deltei
Nicu Acsentiev lucrează de opt ani ca ranger pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Se prezintă mândru ca fiind un "ranger" şi nu înţelege de ce toată lumea îl în