Cel mai spectaculos sport auto, driftul, prinde tot mai mult teren printre maramureşeni. Drifterii spun că oricine poate practica acest sport, atâta vreme cât are o maşină echipată adecvat şi poate să-şi controleze bolidul la cele mai mari viteze.
Apărut în Japonia prin anii '70, driftul a devenit rapid unul dintre cele mai spectaculoase sporturi auto. Şi, încet-încet, a prins şi la noi. Iar în Maramureş începe să se dezvolte foarte bine.
Cinci piloţi renumiţi
Maramureşul se poate lăuda cu cinci piloţi de bază care au reuşit să facă „furori" de fiecare dată când au participat la vreo competiţie. Florin Tengu este unul din oamenii care se poate lăuda că a adus acest nou concept în România. „El a venit prima dată în România cu o maşină echipată complet. Asta era în urmă cu vreo şapte ani, când românii nu erau familiarizaţi cu driftul. E unul dintre cei mai buni piloţi şi titlurile obţinute de el dovedesc acest lucru. În acest moment, Florin locuieşte în Africa de Sud, unde are şi mai multe campionate de drift câştigate", a spus Daniel Ciulean, poreclit „Ciuli", un pilot în vârstă de 27 de ani.
Pentru cei mai mulţi piloţi, driftul reprezintă o provocare de fiecare dată. Cu toate acestea, piloţii băimăreni spun că, deocamdată, România nu e încă pregătită pentru acest concept. „Avem foarte puţine circuite şi locuri de antrenament, dar sperăm ca acest sport să se dezvolte o dată cu trecerea anilor", a declarat drifterul Lucian Mihalache.
„Ciuli", printre cei mai buni
Băimărenii participă constant la competiţii naţionale şi internaţionale. În ultimii ani, „Ciuli" a participat la peste 30 de concursuri naţionale şi internaţionale de drift, reuşind să câştige zece dintre ele. Cea mai mare realizare a pilotului este clasarea pe locul 11 la etapa europeană din Serbia a „King of Europe Series", campionat la care part