Olanda este unul dintre statele UE care limitează accesul românilor pe piaţa muncii. Mai nou, un oraş din provincia Limburg a decis să le refuze dreptul de şedere cetăţenilor din UE, cu referire la români şi polonezi, care nu au un loc de muncă sau suficiente venituri pentru a se întreţine.
Uniunea Europeană a cerut clarificări din partea Olandei după ce municipalitatea din Vaals, un orăşel din sud-estul ţării, a decis să refuze dreptul de şedere pentru cetăţenii din UE care nu se pot întreţine, un consilier local menţionându-i în mod specific pe polonezi şi români, care ar avea mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă din cauza cunoştinţelor limitate de limbă olandeză, relatează Radio Netherlaands.
Noua reglementare, care va intra în vigoare în septembrie, a fost determinată de faptul că, din cele 300 de persoane care trăiesc din ajutoare sociale în acest oraş de aproape 10.000 de locuitori, 40% sunt cetăţeni din alte state ale Uniunii Europene, conform statisticilor consiliului local. Consiliul a precizat că deja oferă ajutoare sociale unui număr mare de imigranţi şomeri şi nu-şi poate permite să plătească şi mai mult.
Consilierul local Jean-Paul Kompier i-a nominalizat în special pe români şi polonezi, care ar avea mari dificultăţi în a găsi un loc de muncă din cauza cunoştinţelor limitate de limbă olandeză, relatează Radio Netherlaands pe pagina sa de internet.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că decizia de a nu permite şederea cetăţenilor UE reprezintă o încălcare a reglementărilor europene privind libertatea de circulaţie pe teritoriul Uniunii.
Situat în provincia Limburg, la frontiera cu Germania şi Belgia, oraşul Vaals se află, totodată, la 23 de km de locul unde, în februarie 1992, s-a semnat Tratatul de la Maastricht, care a dus la adoptarea monedei unice şi a deschis calea extinderii UE, potrivit