Ia spuneţi-mi repede, da’ repede, ce browser folosiţi? Internet Explorer cumva? Îmi cer scuze, da’ sunteţi cam proşti, în cazul ăsta. Chrome sau Mozilla? Eh, nu aveţi o inteligenţă sclipitoare nici aşa, dar măcar sunteţi asemeni majorităţii, adică ceva mai deştepţi decât ăia cu Explorerul. Dacă însă utilizaţi cu nonşalanţă Opera sau Camino, îmi scot pălăria în faţa voastră pentru că aveţi de departe cel mai mare IQ dintre toţi utilizatorii de internet.
OK. Nu săriţi acum să mă înjuraţi, pentru că nu eu v-am clasificat aşa, ci AptiQuant, una dintre cele mai recunoscute companii din lume în domeniul testărilor psihometrice online. Plecând de la ipoteza că alegerea browserului este legată de abilităţile cognitive ale fiecărui individ în parte, cei de la AptiQuant au luat un număr de 100.000 de utilizatori şi, folosind diferite metode de studiu, le-au calculat ăstora IQ-ul şi l-au relaţionat cu browserul folosit. (Aici găsiţi ceva mai multe detalii despre metoda de calcul).
Concluziile au fost clare: cei care folosesc Internet Explorer au un IQ sub 100, cei cu Chrome, Mozilla şi Safari între 100 şi 120, iar cei care se dau pe Opera, Camino şi Chrome Frame sunt deştepţii familiei, vorba aia, cu un IQ peste 120. În plus, dacă te uiţi pe graficul ataşat studiului, vezi că dacă foloseşti Opera, în timp, ajungi să-ţi îmbunătăţeşti IQ-ul. Ca să fie clar de la bun început, eu folosesc Chrome. L-am ales pentru că îmi place designul, nu de alta. Adevărul e că habar nu aveam că există Camino, iar de Opera auzisem ceva vag mai demult, dar nu m-a interesat prea tare.
După ce am citit însă studiul cu pricina, le-am căutat (pe Chrome, evident) să văd ce şi cum. Opera (care oricum e poziţionat ca “smarter browser”, ceea ce mă face să mă întreb dacă nu cumva ei au plătit studiul cu pricina) este foarte folosit în estul Europei, respectiv în Georgia, Ucraina, Rusia, P