Suntem în continuare un popor de proprietari, arată ultimele statistici. Tinerii, însă, încep să-şi schimbe mentalitatea şi acceptă mai uşor ideea unei locuinţe închiriate pe termen lung. Criza financiară ne-a făcut pe mulţi să ne luăm gândul de la credite imobiliare. Teama de îndatorare îi impiedică pe tineri să mai viseze la momentul în care îşi vor cumpăra casa lor.
Obişnuiţi din familie să deţină o locuinţă, cei mai mulţi dintre românii care nu au încă o proprietate spun că intenţionează să-şi cumpere o casă a lor. Ideea chiriei, privită doar ca o soluţie provizorie, a devenit însă una pe termen lung pentru cei cu vârste peste 20 de ani, care nu se mai încumetă la un credit imobiliar. Intenţia de cumpărare este încă una foarte ridicată, spun analiştii imobiliari.
În cazul celor speriaţi de o rată de câteva sute de euro pentru cel puţin 30 de ani se află şi Ioana şi Dorin Ene, din Bucureşti. Căsătoriţi de doi ani, cei doi au ales să stea „deocamdată" cu chirie, într-o garsonieră din cartierul Colentina.
„Ne-am dori ca «deocamdată» să nu însemne prea mulţi ani, dar în acest moment nu visăm la o casă a noastră", spune Ioana, în vârstă de 26 de ani. Ea lucrează ca economist la o firmă, iar soţul ei, în vârstă de 27 de ani, este agent de vânzări. Câştigă împreună aproximativ 3.500 de lei lunar, din care plătesc 950 de lei chirie.
„În acest moment nu ne-am permite o chirie mai mare şi nici nu ne-am încumeta la un credit pe termen lung", mai spune Ioana. Ce i-a speriat cel mai rău în această privinţă a fost faptul că Dorin a fost restructurat în urmă cu un an şi abia acum două luni şi-a găsit un nou loc de muncă, plătit la jumătate faţă de cel anterior.
„Când a rămas el fără slujbă, aveam de plătit deja o rată de 250 de euro la o maşină pe care ne-am cumpărat-o în urmă cu trei ani. Nu pot să exprim în cuvinte cât de g