Fost prefect şi parlamentar, botoşăneanul este şi unul dintre marii şahişti din ţară. El face parte din lotul olimpic al României precum şi din echipa selecţionată a lumii.
Pentru Mihai Baltă şahul înseamnă mai mult decât o pasiune. Trăieşte pentru şah şi are viaţa ordonată exact după regulile sportului minţii. Fiecare pas pe care l-a făcut în viaţă a fost o mutare bine gândită. A început să fie interesat de sportul minţii de la vârsta de 5 ani, pasiune moştenită de la tatăl său. „M-am născut cu tabla de şah în casă. Tata m-a învăţat să joc, iar când eram în clasa a VI-a am luat locul III la Campionatul judeţean pentru juniori. După aceea am fost campion regional şi toată lumea era mirată cum un băiat din Ştefăneşti ştie să joace şah atât de bine“, îşi aminteşte maestrul Mihai Baltă.
Deşi era la Politehnică, în studenţie a continuat să joace şah pentru echipa divizionară „Medicina“ Iaşi, iar după ce şi-a terminat studiile a făcut parte din echipa RENEL din Constanţa şi Suceava. În ultimii zece ani, Mihai Baltă a excelat în acest sport şi a reuşit să obţină performanţe care l-au propulsat în topul celor mai buni şahişti ai României, component al Lotului Olimpic şi Naţional şi membru în selecţionata lumii. Printre zecile de premii obţinute, este Campion al României la şah prin corespondenţă, semifinalist al Campionatului European de şah pe internet şi căpitanul echipei României de şah pe internet.
Pe lângă titlul de maestru al sportului la şah, botoşăneanul a ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Federaţiei Române de Şah, membru al Biroului Federaţiei şi al Consiliul Director şi a reprezentat ţara în 1999 la Congresul Federaţiei Internaţionale de Şah în Elveţia. Meritele sale sunt recunoscute şi pe plan internaţional, ca fiind printre iniţiatorii şahului pe internet. Drept urmare face parte din cel mai select club de şah din Franţa, cel din