Statiuni ponosite, baze de tratament lasate inparagina si preponderent turisti trecuti de prima tinerete, asa arataturismul balnear din Romania in 2011. Asociatiile patronale din domeniu au schitat, intr-o dezbatere recenta, primii pasi care trebuie facuti astfel incat “cenusareasa” industriei ospitalitatiisa inceapa macar partial sa se transforme in “printesa”.
Ministrul Elena Udrea a declarat recent caturismul de sanatate este una dintre prioritatile Ministerului Turismului siDezvoltarii Nationale, iar aceasta ramura este acoperita preponderent de zonabalneo. Pentru moment, insa, turismul balnear inregistreaza un regres fata deanii trecuti si nicidecum o crestere.
Astfel, potrivit ANAT, turismul balnear ainregistrat in 2011 o scadere de 20% fata de anul trecut, atat din cauzalipsei infrastructurii cat si din cauza lipsei credibilitatii institutiilor deprofil pe plan international.
Oficialii Camerei de Comert si Industrie Covasna spun ca un impediment in atragerea turistilor straini instatiunile balneo-climaterice din Romania este lipsa certificatelorinternationale ale unitatilor de cazare si de tratament din aceste zone. Astfel,hotelurile sau bazele de tratament din Romania nu au credibilitate pe planinternational si sunt de multe ori ocolite in favoarea statiunilor din alte tari. Printre probleme ridicate de organizatiille prezente la masarotunda a patronatelor din domeniu se numara si necesitatea unor criteriiobiective de clasificare a statiunilor balneo-climaterice, astfel incat acesteasa fie recunoscute si acceptate de casele de asigurari si de pensii din tarileUniunii Europene.
In acest context, reprezentantii asociatiiilor spun ca este necesar ca tot maimulte zone sa primeasca titulatura de statiune balneo. In prezent, doar 10statiuni turistice din Romania au primit statutul oficial de “statiunebalneo-climaterica” pri