Cuvinte precum siluetă, adidaşi, boicot sau huligan au fost, înainte de toate, persoane, inventatori sau pur şi simplu oameni care au descoperit un lucru sau un procedeu. Eponimele, adică acele cuvinte care au devenit din substantive proprii, substantive comune, sunt foarte folosite de români, de multe ori fără să le cunoască provenienţa.
Adi Dassier ar fi fost probabil foarte mândru de el în 1920, dacă ar fi ştiut că adidaşii vor deveni atât de populari. Chiar dacă nu a devenit celebru pentru politicile sale, John Montagu, al 4-lea conte Sandwich, un mare jucător de cărți, este acum pe buzele tuturor, la propriu. Macadamul, magnolia, dalia, silueta, pilates, recamierul şi nicotina, toate vin de la personaje celebre.
De la încălţăminte, la mâncare
Hermafroditul, cel care are caracterele ambelor sexe, şi-a primit numele de la fiul lui Hermes și al Afroditei, Hermaphroditos, tânăr cunoscut pentru frumuseţea sa. Acesta a fost unit de zei cu nimfa lacului Salmacis într-o singură făptură.
În 1920, Adolphe (Adi) Dassier, un cizmar din Germania, a inventat pantofii cu crampoane pentru sportivi. Ulterior a înfiinţat împreună cu fratele său o firmă, dar apoi, din cauza unor neînţelegeri, aceştia şi-au divizat afacerea. Fratele său a înfiinţat apoi Puma, iar el Adidas, iar adidaşii au devenit cei mai populari pantofi de sport din lume.
Patrik Hooligan a dat mari bătăi de cap poliţiei londoneze, fiind membru într-o bandă de stradă. De altfel, numele i se potrivea de minune, hooley desemnând o petrecere nebună în Irlanda. Acum, huliganii din Marea Britanie, mai exact suporteri echipelor de fotbal care intră adesea în conflicte cu galeriile altor echipe, sunt mai mult decât celebri.
Banalul sandviş pe care îl purtăm cu noi la serviciu, îl savurăm în pauzele de la şcoală şi căruia îi dăm propria definiţie, făcându-l cu ori