Unul dintre primele semne ale unei posibile viitoare confruntări, pe multiple planuri, dintre două state, îl constituie instaurarea neîncrederii între serviciile secrete, până mai ieri cooperante, în chestiuni vitale pentru securitatea ambilor parteneri.
Exact asta este situaţia în relaţiile bilaterale americano-pakistaneze. Când opiniei publice i se livrează informaţii până mai ieri confidenţiale, este evident că este pregătită pentru evoluţii care nu ar trebui să o surprindă.
Astfel, în aceeaşi zi în care agenţia Associated Press informa pe americani despre restricţiile de circulaţie, impuse de autorităţile pakistaneze diplomaţilor americani rezidenţi la Islamabad, postul de televiziune ABC News, ca de obicei cel mai bine informat în legătură cu deciziile actualei administraţii americane, livra telespectatorilor ceea ce primise, în plic, de la Agenţia Centrală de Investigaţii/CIA.
Pe această cale, contribuabilii americani sunt acum informaţi că şeful structurii CIA, care a cules date despre locul unde trăia Osama bin Laden, a părăsit teritoriul pakistanez din motive – vorba vine – medicale. Cu alte cuvinte nu va mai reveni la postul existent în Islamabad. Maurul şi-a făcut datoria…
Reţeaua CIA în Pakistan este considerată una dintre cele mai puternice instituite pe mapamond. Iar plecarea celui ce a condus-o nu are nicio legătură cu starea sănătăţii sale, ci cu şubrezirea relaţiilor bilaterale dintre Washington D.C. şi Islamabad.
Cel ce a plecat acum fusese numit la post doar în urmă cu un an de zile. După ce un oficial pakistanez a dezvăluit public numele şi funcţia predecesorului său, pentru a forţa rechemarea lui peste Ocean, ca urmare a creşterii tensiunii în relaţiile politico-militare dintre cele două state, oficial partenere în lupta antiteroristă.
În ambele retrageri de la post fiind un joc, de-a şoarecele cu pisica, prin c