Soarta economiei globale a atarnat de un fir de ata. O decizie nefavorabila a Congresului american bazata pe neintelegerile dintre republicani si democrati ar fi putut provoca o noua "furtuna" financiara, cu efecte uriase si in alte tari, inclusiv Romania. In ultimul ceas, liderii celor doua partide au ajuns la o intelegere.
Presa internationala titreaza ca plafonul datoriei va fi ridicat cu minim 2.100 miliarde, citand surse din piata.
Pe 2 august expira termenul limita pana la care Congresul american trebuie sa majoreze plafonul de indatorare, astfel incat SUA sa nu intre in incapacitate de plata. Daca Congresul nu va vota majorarea plafonului datoriei publice de la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari (exact cat este valoarea PIB), atunci banca centrala a SUA, Fed, va incepe sa plateasca mai intai datoriile statului catre investitori, fiind astfel posibil ca Statele Unite sa ajunga in imposibilitatea de a plati pensiile si salariile.
Dupa negocierile din acest week-end, insa, democratii si republicanii se pare ca au ajuns la un consens. Presedintele Barack Obama a anuntat ca s-a ajuns la un acord, iar in urmatoarele zile proiectul va fi votat.
Analistii din Romania au fost destul de increzatori in faptul ca se va ajunge la o intelegere, mai ales in contextul in care o decizie nefavorabila ar fi afectat puternic si Romania.
"Se va ajunge la o intelegere. In caz contrar, lucrurile vor fi foarte dificile si pentru noi. Perceptia investitorilor asupra riscului se va schimba, iar acestia vor fi mult mai reticenti", a declarat, vineri, analistul economic Matei Paun.
Potrivit acestuia, o posibila intrare a SUA in incetare de plati va afecta accesul la capital si cresterea solida a economiei globale. In plus, si pietele monetare si de capital ar avea de suferit, a mai spus Paun.
El a m