Restaurantul spaniol "El Bulli", considerat a fi unul dintre cele mai bune din lume şi deţinut de bucătarul şef Ferran Adria, se va închide, după 27 de ani de activitate, cu o şedinţă specială dedicată personalului acestuia, informează BBC.
"El Bulli", situat în sătucul Cala Monjoi, în apropierea oraşului Trandafirilor din Catalunia, a fost prezent pe primul loc al topului celor mai bune restaurante ale lumii realizat de revista "Restaurant Magazine" pe baza opiniilor a peste 800 de bucătari, critici culinari şi alţi experţi în domeniu, în 2002, iar apoi în perioada 2006 - 2009.
În prezent cel mai bune restaurant din lume este "Noma" din Copenhaga, înfiinţat de către unul dintre ambasadorii programului New Nordic Food, tânărul bucătar şef în vârstă de 33 de ani, Rene Redzep.
Citeşte şi "Cu cât timp înainte trebuie să-ţi rezervi o masă la Noma, cel mai bun restaurant din lume. Cât costă un meniu"
Duminică restaurantul se va redeschide, de această dată sub numele de "El Bulli Foundation", şi va deveni un centru de cercetare a noilor tehnici culinare."El Bulli nu se închide definitiv, ci se află într-o perioadă de transformare, spiritul său va rămâne acelaşi", le-a explicat Adria studenţilor din Valencia la începutul acestei luni.
Restaurantul specializat în gastronomie moleculară s-a deschis pentru şase luni, dar în ciuda reputaţiei sale nu a reuşit să aducă profit.
Ultimul meniu care va fi servit aici este încă secret. "El Bulli" a fost considerat de-a lungul timpului un restaurant neconvenţional. A fost închis pentru a da timp personalului său să realizeze noi preparate, iar rezervările erau obţinute în cea mai mare parte a timpului prin tragere la sorţi.
Cina în unul dintre cele mai bune restaurante din lume consta într-un meniu ce cuprindea 40 de preparate mici, care costau în jur de 250 de euro.