Diferențe. Deși speră să obțină salarii de 1.000 de euro, tinerii trebuie să se mulțumească doar cu 400 de euro lunarDeşi e încă vreme de criză economică, piaţa muncii mai dă semne de viaţă. Agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă anunţă săptămânal mii de oferte de muncă, atât pentru studii medii, cât şi pentru cei cu studii superioare. În acest ultim caz, joburile anunţate de stat şi oferite de firme private sunt mai ales pentru ingineri, directori de vânzări, consilieri juridici. Tinerii însă vor altceva, care să le şi placă şi, dacă se poate, să fie şi bine plătite. Într-un top alcătuit de Incont.ro, în UE - şi, parţial, şi în România - cele mai plăcute şi bine plătite profesii sunt:
1. inginer de software
2. matematician
3. grefier
4. statistician
5. analist de sistem
6. meteorolog
7. biolog
8. istoric
9. doctor ORL
10. dentist
În aceste domenii, salariile sunt de peste 1.500 şi chiar peste 3.000 de euro pe lună şi variază de la un stat UE la altul.
Salari de top în industrie
Aşteptările tinerilor bucureşteni, dar nu numai ale lor, în privinţa joburilor bănoase se îndreaptă spre cele din domeniul IT, consultanţă (juridică, financiară, business imobiliare etc.) şi, mai ales, spre locurile de muncă din industria de petrol şi gaze. Conform Manager.ro, tinerii care au pregătirea necesară în domeniile anunţate pot cere salarii între 950 şi 1.100 de euro. Pe de altă parte, dacă proaspeţii absolvenţi sunt ingineri auto sau dacă au patalama de expert imobiliar, ei se pot aştepta la un salariu mediu de circa 900 de euro, la fel ca şi colegii lor din telecomunicaţii, vânzări sau bănci.
Oferte multe, salarii moderate
Mii şi mii de joburi sunt postate zilnic pe site-urile de recrutare a forţei de muncă. Pe unul dintre acestea, Myjob.ro, există chiar un top al meseriilor sau profesiilor care of