Între 1 şi 6 august, soprana Mariana Nicolesco organizează la Brăila cursurile sale de măiestrie artistică „Master Classes“. Tinere talente din toată lumea vor participa la „Master Classes“. Mariana Nicolesco va oferi Diploma de Onoare şi Medalia Darclée unor artişti remarcabili.
Doamnă Mariana Nicolesco, ce reprezintă aceste „Master Classes"?
Mariana Nicolesco: Un prilej de perpetuare a marilor tradiţii ale artei cântului, care azi din nefericire se pierd, ca atâtea alte valori pe care e fondată cultura şi civilizaţia. Răspunsul pasionat, avid de cunoaştere, al atâtor tineri din mai multe continente este însă garanţia sigură a prezervării acestor tradiţii menite să menţină la cel mai înalt nivel prestigiul artei sacre a cântului.
Cum se desfăşoară o zi obişnuită de lucru?
Toţi cursanţii iau parte la fiecare sesiune, trăim în teatru de dimineaţă până seara târziu. Învăţăm mereu din succesele şi greşelile noastre. Repetăm până reuşim pe deplin. Astfel că fiecare participant e un învingător, în măsura în care a izbutit să se depăşească pe sine. Participanţii sunt liberi să vină cu repertoriul la care lucrează, pe care-l studiază sau chiar interpretează pe scenă. De multe ori, salturile valorice pe care le fac în numai câteva zile corespund unei adevărate şi benefice metamorfoze.
Ce artişti trecuţi prin această şcoală au confirmat pe plan internaţional şi unde?
Mulţi au cântat deja pe scene de prestigiu din Europa, Statele Unite şi Japonia. Pe unii i-am însoţit personal la Teatrul alla Scala din Milano, unde le-am obţinut burse, şi unde aveau să cânte ulterior. Alţii s-au afirmat la Londra, Covent Garden sau la WienerStaatsoper, la Hamburg, la Festivalul de la Salzburg, la Metropolitan Opera din New York, Lyric Opera din Chicago ori Tokyo. Laureaţi ai Concursului Darclée au câştigat Concursul Operalia şi, recent, Concursul de Can