Politicienii americani se zbat să ajungă la o înţelegere pentru ridicarea plafonului datoriei publice. Banii se termină pe 2 august.
Dolarul şi titlurile Trezoreriei SUA au fost plasamente sigure în perioada crizei financiare globale, însă nu mai pot fi considerate astfel, din cauza impasului poltic privind îndatorarea, a declarat preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, citat de CNBC. Fondul de investiţii condus de Mobius aparţine de Franklin Templeton, care administrează în România Fondul Proprietatea. Mark Mobius, în vârstă de 74 de ani, are peste 40 de ani de experienţă pe pieţele emergente şi controlează active în valoare de 50 de miliarde de dolari.
“Criza datoriilor din Statele Unite şi Europa de Vest pune pieţele emergente într-o poziţie foarte solidă, deoarece datoria acestora raportată la PIB este mult mai mică, iar rezervele valutare mai mari”, a spus Mobius. În schimb, pieţele emergente sunt acum mai sigure, spune investitorul. Preşedintele Templeton consideră că are loc o tranziţie către pieţe emergente şi este încrezător în perspectivele materiilor prime şi aurului. “Materiile prime sunt o parte foarte importantă a portofoliului nostru, deoarece condsiderăm că preţurile acestora îşi vor continua trendurile de creştere”, a declarat el.
“Aproape de un acord”
Negocierile dintre politicienii de la Washhington în privinţa reducerii deficitului bugetar sunt "foarte aproape" de un acord de 3.000 de miliarde de dolari pentru creşterea plafonului de îndatorare, a declarat, duminică, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell. McConnell a declarat că speră să fie încheiat curând un acord, care nu va majora taxele şi va conduce în timp la reduceri mai ample ale deficitului bugetar, transmite Reuters. Oficialul a adăugat că se aşteaptă ca o înţelgere pe care ar putea să o recomande con