Autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional au convenit, ieri, asupra noilor ţinte şi măsuri care vor fi întreprinse în perioada următoare, stipulate în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul de tip preventiv. Preşedintele Traian Băsescu a prezentat concluziile oficialilor FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, privind evaluarea acordului, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Palatul Cotroceni, în Capitală.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a început discursul declarând că se va limita la câteva elemente de interes public stabilite cu oficialii FMI, CE şi BM. "Premierul Emil Boc va intra în detalii mâine, eu vă prezint doar concluziile discuţiilor de astăzi", a precizat Traian Băsescu.
"S-a reluat creşterea economică, uşoară, dar s-a reluat, România este într-un proces de creştere, iar evaluarea pentru 2011 se menţine - 1,5%, urmând ca în 2012 să fie 3,7%", a spus Băsescu, explicând că a intervenit o reducere de la 3,9% la 3,7% pe fondul evoluţiilor internaţionale.
"O prioritate în acţiunea guvernamentală rămâne revederea sistemului de taxe. N-aş vrea să se înţeleagă mărirea taxelor, ci urmează să analizăm cu experţii FMI şi UE diminuarea numărului de taxe în Codul Fiscal viitor. Sperăm să încheiem lucrarea până la sfârşitul anului."
"S-a constatat un lucru îmbucurător. Deficitul de cont curent se mentine la sub 5%. Aceeaşi perspectivă este valabilă şi pentru 2012. Asta înseamnă că România începe să devină competitivă."
"Sectorul bancar este bine capitalizat. Deci, din punct de vedere al băncilor care funcţionează în România, nu există riscuri, Trebuie însă să urmărim cu atenţie evoluţiile acestor bănci în raport cu băncile mamă, lucru pe care Banca Naţională îl face foarte bine în momentul de faţă."
"FMI, CE şi BM au constatat rezultate privind ţintele cantitative şi agenda reformelor stru