Guvernul din Israel a reactionat duminica la protestele care au avut loc in intreaga tara sambata seara impotriva costului ridicat al vietii, spunand ca unele reforme cerute ar putea duce la crize economice precum cele din tari europene si SUA, relateaza Reuters.
Avertizarea vine dupa ce, atat sambata cat si duminica, circa 100.000 de manifestanti au iesit in strada, iar unul dintre oficialii de la conducerea trezoreriei a demisionat. Mai multi comentatori au pus la indoiala capacitatea premierului Benjamin Netanyahu de a face fata unei revolte a clasei de mijloc.
"Vedem discutiile despre criza datoriilor din Europa, auzim de posibilitatea incapacitatii de plata in cazul SUA. Datoria mea suprema este sa ma asigur ca nu ajungem in aceasta situatie in Israel", a afirmat ministrul de finante, Yuval Steinitz.
El a respins cererile protestatarilor ca autoritatile sa ii controleze pe liderii industriei, acuzati deseori de faptul ca maresc preturile de consum prin intelegeri tolerate de Netanyahu.
"Nu vom renunta la principiile noastre. Nu vom crea anarhie aici", a spus el.
Insa la cateva ore de la comentariile sale, Steinitz a anulat planul de majorare a preturilor la combustibil.
Adresandu-se cabinetului sau, premierul israelian si-a exprimat intelegerea pentru protestatari, insa creditat politicile guvernului de a tine in frau probleme economice, cu o crestere economica prognozata la 5% pentru anul acesta si somaj scazuat, de 5,7%. Guvernul din Israel a reactionat duminica la protestele care au avut loc in intreaga tara sambata seara impotriva costului ridicat al vietii, spunand ca unele reforme cerute ar putea duce la crize economice precum cele din tari europene si SUA, relateaza Reuters.
Avertizarea vine dupa ce, atat sambata cat si duminica, circa 100.000 de manifestanti a