În urmă cu un an, Administraţia Obama proclama intrarea Statelor Unite în "vara redresării". Casa Albă avea şi un blog pe site-ul său oficial pentru a-şi prezenta realizările. Din noiembrie 2010 nu a mai apărut nimic acolo, iar America este acum foarte aproape de o nouă recesiune şi la un pas de faliment.
Este greu de crezut că cele două partide din Congres nu vor ajunge la un compromis prin care să ridice pragul de îndatorare cu câteva trilioane, care vor permite îngroparea şi mai adâncă a Statelor Unite în datorii până la alegerile de anul viitor.
"Sunt sigur că va exista o înţelegere (n.a. între cele două partide), dar aceasta nu va rezolva problema fundamentală a datoriilor excesive şi a unor noi deficite bugetare substanţiale", a declarat recent Marc Faber pentru King World News.
Renumitul investitor elveţian consideră că America va continua să acumuleze datorii şi să tipărească monedă, la fel ca Europa, până la colapsul guvernelor, care vor încerca să "acopere" prăbuşirea economică prin declanşarea unor noi războaie.
Indiferent de tipul compromisului la care se va ajunge în Congres, realitatea economică se va impune, chiar dacă se va încerca, din nou, să fie scoasă în afara legii.
Iar această realitate arată că cercul vicios al datoriilor este aproape de închidere. Explozia datoriilor sistemului bancar din SUA şi Europa a fost prevenită, în prima fază a crizei financiare globale, prin garantarea sau preluarea lor directă de către guverne. Acum statele nu mai pot să-şi ducă propriile datorii, băncile sunt principalii creditori şi se confruntă cu reducerea valorii nominale a obligaţiunilor de stat. Pasul următor? Închiderea cercului prin declanşarea unei noi crize bancare mondiale.
Conform unui raport de audit al Federal Reserve, realizat de GAO (Government Accountability Office) în concordanţă cu prevederile Legii Dodd-Frank