Agenţia „Associated Press” a preluat, din Islamabad, nemulţumirea diplomaţilor americani care activează în Pakistan. Asta pentru că guvernjul pakistanez a instituit restricţii de călătorie pentru membrii ambasadei americane, conform unei declaraţii a unui oficial al Statelor Unite, făcută pe 30 iulie.
Este ultimul semn de înrăutăţire a relaţiilor bilaterale, după raidul echipei SEAL, care s-a finalizat cu lichidarea fizică a lui bin Laden. La momentul respectiv, liderul forţelor armate, preşedintele şi premierul Pakistanului au exprimat, la unison, nemulţumirea profundă pentru faptul că nu au fost înştiinţaţi de intenţia aliatului de peste Ocean.
Din acel moment, autorităţile de la Washington D.C. nu au mai văzut în interlocutorii de la Islamabad “factorul cheie în lupta împotriva Al-Qaida”, care ar fi putut juca un rol şi în reglementarea situaţiei din Afganistan.
Drept represalii iniţiale, autorităţile pakistaneze au trimis acasă 90 de militari americani, ce se ocupau cu instruirea trupelor destinate luptelor contra insurgenţilor islamici. În plus au introdus o limitare a comunicării între structurile de informaţii autohtone şi cele ale SUA.
Preşedintele Obama a replicat dur, suspendând livrarea unei treimi din ajutorul militar american pentru Pakistan.
Drept răspuns a fost emisă decizia de a restricţiona mişcările diplomaţilor americani pe teritoriul pakistanez. Una considerată de agenţia de ştiri menţionată ca mutând tensiunile din plan militar, în sfera civilă.
Printr-o scrisoare a Ministerului pakistanez de Externe, personalul ambasadei SUA, din Islamabad, este atenţionat că toţi diplomaţii americani trebuie să completeze formulare speciale pentru a primi permisiunea specială de a părăsi capitala, cu cinci zile înainte de călătorie, chiar şi atunci când vizează să ajungă în oraşele unde sunt consulate deschise de Statele Unite