Un aliment rece, reflexia luminii pe suprafaţa apei sau un zgomot puternic ne poate declanşa un episod dureros. 20 la sută din persoane suferă de migrene, iar femeile afectate sunt în număr de trei ori mai mare decât bărbaţii.
Studiile ultimilor ani arată că migrena este rezultatul unui dezechilibru biochimic la nivelul creierului, ce provoacă hiperexcitabilitate cerebrală, adică un răspuns anormal al neuronilor la anumiţi stimuli. Printre factorii excitanţi pentru creier se numără orice stimul mai puternic, cum ar fi alimentele reci sau fierbinţi, condimentele, cafeaua, alcoolul, dar şi lumina sau zgomotul puternic.
„Factorii declanşatori ai migrenei sunt de ordin alimentar (vin roşu, lactate, ciocolată, citrice, ulei, sare), anumite medicamente precum antihipertensivele, stările de anxietate, dar şi de euforie, oboseala extremă, mirosurile puternice, lumina fluorescentă sau expunerea la monitorul calculatorului pentru mult timp", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti. Un episod migrenos constă în durere intensă, ce afectează o jumătate a capului şi este deseori însoţită de fotofobie (sensibilitate la lumină), de greaţă şi de vărsături.
Atenţie la conserve!
Studiile americane au arătat că o dietă săracă în tiramină scade cu 25 la sută frecvenţa durerilor de cap. Tiramina este un aminoacid care se găseşte în mod normal în organism, cu rol în reglarea valorilor tensiunii arteriale, dar care poate fi adus în corp şi prin alimentaţie.
Alimente bogate în tiramină sunt cele „învechite", conservate, fermentate, puse la uscat, la sărat sau la afumat. Şi sosurile lăsate în frigider mai mult de 24 de ore vor avea un conţinut mai crescut în acest aminoacid. De aceea, trebuie să evităm, pe cât posibil, conservele, fie că e vorba de carne, peşte, de legume sau de compoturi, de brânzeturi învechite şi de