Unul dintre „accesoriile“ obligatorii în sezonul estival este o piele arămie. Medicii recomandă însă prudenţă atât în privinţa statului la soare, cât şi a bronzului obţinut în solar. Realizatoarea TV Andreea Raicu şi actriţa Bianca Brad ne împărtăşesc câteva dintre experienţele personale în ceea ce priveşte obţinerea unui bronz sănătos.
Pe vremuri, statul la soare era considerat un remediu naturist excepţional, despre care se spunea că „ia cu mâna" diverse boli de piele, că este un agent protector împotriva osteoporozei, a diabetului, dar şi a ipohondriei sau a depresiei. Valoarea estetică a expunerii la soare, care schimbă culoarea pielii într-o nuanţă ca de reclamă, a fost evidenţiată mai târziu şi apoi împinsă la rang de modă, nu neapărat estivală.
O piele bronzată se poate obţine în stil tradiţional, la soare, cu ajutorul cremelor de protecţie împotriva radiaţiilor. A doua metodă de bronzare este cea artificială, fie printr-o vizită la solar, fie pe baza unor creme care schimbă contrastul pielii. Un top al eficienţei celor trei variante, realizat de medici, arată că bronzul natural, obţinut de la soare, este mai rezistent şi mai sănătos, dar fără ca beneficiarul să exagereze cu baia de soare. Despre bronzul obţinut la solar şi cel „din borcan" se scriu periodic mii de cuvinte, se dau concluzii ştiinţifice, niciodată laudative. „Incubatorul" de bronzat prezintă multe riscuri. E important şi profesionalismul angajaţilor de la solar, dar contează şi consultarea unui medic înainte de a păşi pragul acestor centre de terapie estetică. De cealaltă parte, produsele naturiste sub formă de cremă care închid culoarea pielii nu sunt de durată.
Însă nici soarele nu este un prieten atât de bun pe cât ne-am imagina. O piele expusă la soare frecvent şi fără utilizarea cremelor de protecţie va căpăta un aspect îmbătrânit, iar cel mai negru scenariu în acest