Eliminăm mai multă apă prin piele dacă facem duşuri reci vara sau dacă trecem brusc de la răcoare la căldură. Persoanele care ştiu că transpiră mult ar trebui să evite hainele sintetice, cafeaua şi anumiţi aditivi alimentari.
Când temperatura mediului este ridicată, creşte şi cea a corpului, iar pentru a păstra echilibrul termic, sistemul nervos stimulează glandele sudoripare să secrete mai multă transpiraţie.
Însă, pe lângă căldură, există şi alţi factori care cresc cantitatea de transpiraţie produsă de cele două-patru milioane de glande sudoripare de pe suprafaţa pielii. Unul dintre aceştia este stresul. Un motiv în plus pentru a-l ţine sub control este acela că suprastimulează activitatea sistemului nervos simpatic. Acesta „pregăteşte" corpul pentru apărare în situaţiile de stres, pe care creierul le percepe ca pe nişte pericole: creşte ritmul cardiac, dilată pupilele, contractă muşchii şi stimulează glandele sudoripare să producă mai multă transpiraţie.
Alternarea temperaturii
O persoană care iese dintr-o cameră în care există aer condiţionat în căldura de afară va simţi un val de transpiraţie pe întreg corpul. „Alternarea temperaturii scăzute cu una ridicată este percepută de organism ca un factor stresor. În consecinţă, glandele sudoripare sunt stimulate să producă transpiraţie", spune prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi. Pentru a nu ne confrunta cu acest disconfort, este indicat să setăm aparatul de aer condiţionat pe o temperatură de cel puţin 22 de grade Celsius.
Transpiraţia în exces poate fi provocată şi de consumul de piper, ghimbir şi de ardei iute. Aceste condimente iuţi dilată vasele de sânge şi stimulează eliminarea apei prin piele. Acelaşi efect îl au alcoolul, cofeina şi nicotina.
Hainele sintetice
Dacă transpiraţi excesiv, ar trebui să aveţi în garderobă do