Bănăţenii s-au străduit, ieri, să bată un nou record mondial gastronomic: cele mai multe găluşte cu prune preparate odată. Sursa: ADI PÎCLIŞAN
5.000 de găluşte cu prune au fost pregătite în weekend în Parcul Rozelor, de către “Uica Mihai", cunoscut în regiune prin prezenţele dese la emisiunile televiziunii publice. Acesta a început ieri, la ora 12.00, să prepare bilele cu prune, având la dispoziţie fix 24 de ore pentru a da gata nu mai puţin de 5.000 de bucăţi. Cu o dexteritate demnă de invidiat, bucătarul reuşeşte să facă peste 200 de găluşte pe oră.
Desert tradiţional în Banat, unde găluştelor cu prune li se mai spune şi gomboţi, acestea se prepară după o reţetă deloc secretă: cartofi, făină, griş, zahăr şi, evident prune. Cantităţile sunt, de data aceasta, ceva mai impresionante: 200 de kilograme de cartofi, 100 kg de faina, 40 kg de gris, 40 kg de zahăr, 180 kg de prune, un sfert de kilogram de scorţişoara şi 24 de litri de ulei. Bucătarul recunoaşte că pentru acest record a adaptat reţeta cunoscută din familie, din copilărie. “Reţeta o ştiu de mic, de la bunica. E tradiţională", spune uica Mihai.
Până duminică seara timişorenii sunt aşteptaţi în Parcul Rozelor la a doua ediţie a competiţiei gastronomice Cupa Banatului. Duminică va avea loc o prezentare de modă interzisă diabeticilor: modelele vor defila îmbrăcate în haine realizate exclusiv din ciocolată. Maeştrii bucătari se întrec în prepararea de meniuri gourmet, iar un grup de unguri prepară şi vând gulaş la ceaun.