Foto: captura video Jérôme Rigaud este singurul cetăţean străin angajat la Preşedinţia rusă. De aproape trei ani, bucătarul-şef francez prepară el însuşi meniurile care sunt servite la mesele prezidenţiale în palatul Kremlin şi în alte părţi. Pentru a le face pe plac preşedintelui Dmitri Medvedev şi oaspeţilor săi, el a adaptat bucătăria la gusturile ruseşti, comentează Le Courrier de Russie.
“Nu avem dreptul să greşim, aceasta este diferenţa faţă de un restaurant”, spune despre profesia sa, exercitată în chiar inima puterii, bucătarul francez al Kremlinului, Jerome Rigaud, cu ocazia reuniunii din acest an a Clubului celor mai buni bucătari, care a început vineri la Moscova, relatează France Presse.
“Mult stres şi un angajament personal uriaş, disponibilitate 24 de ore din 24, precum şi un control permanent”, spune Rigaud pentru a descrie munca sa la Kremlin.
Acest tânăr de 30 de ani precizează că a obţinut postul pentru că s-a aflat “la locul potrivit în momentul potrivit”, după ce a lucrat în mai multe restaurante din Moscova.
Însărcinat cu banchetele şi recepţiile oficiale, el estimează că “tuşa sa personală” este de a fi adus la Kremlin “gastronomia degustării”.
“Înainte, mesele a la russe însemnau ceva unde totul se pune în cantităţi uriaşe, iar cei care serveau veneau cu platouri. Acum totul se serveşte în farfurii individuale”, a explicat el, recunoscând că nu prea comunică cu preşedintele rus Dmitri Medvedev. “L-am întâlnit de mai multe ori, dar nu am ajuns să vorbesc cu el”, declară acesta, refuzând, la fel ca mai toţi colegii săi, să dezvăluie felul de mâncare preferat al preşedintelui rus.
Venită la Moscova pentru reuniunea anuală a Clubului celor mai buni bucătari, creat în anii 1970, Cristeta Comerford, bucătar-şef la Casa Albă, spune că ea comunică permanent cu preşedintele Barack Obama. “Este foarte prietenos. Dacă îi