Condamnaţi să-şi câştige dreptul la pâine încă din faşă – este povestea tristă, dar adevărată, a zeci de prunci scoşi la cerşit, în Centrul Vechi, chiar de cele care ar trebui să-i protejeze, mamele lor. Odată cu terasele, pe Lipscani şi Smârdan s-au înmulţit şi cerşetorii.
Joi seara, aproape de miezul nopţii. Plouă atât de tare încât ţi-ar fi milă să laşi şi un câine afară. Nu la fel de sensibilă este o fătucă blondă, în ţoale jerpelite, care-şi cară pruncul de nici doi ani, ud leoarcă, pe la fiecare masă din Centrul Vechi, milogindu-se după bani.
Mâna întinsă face 1 milion pe seară
„Vă rog să ne ajutaţi. Avem nevoie de bani să plătim chiria”, încearcă fata de 17 ani să explice unui grup de bărbaţi chercheliţi bine. Aţâţaţi de prezenţa cerşetoarei, beţivii au început să danseze în jurul ei, luând-o la mişto. Copilul, martor forţat la scenele zgomotoase, începe să plângă. Nu de-ajuns însă să-i convingă pe clienţi să le arunce un ban. Nemulţumită, mama iese afară pentru a-şi face „inventarul” monetarului până la acel moment. Şi-a sprjinit bebeluşul de umăr, a scos un teanc de bani din buzunar şi a început să numere fără să se oprească: adunase circa 100 de lei.
De sub bluza ponosită a scos apoi un mobil şi a dat un telefon, explicându-se, nervos, minute în şir, unui interlocutor. Reporterii „ADS”, pretinzând că sunt membrii unei organizaţii pentru protecţia copilului, au abordat-o la intrarea pe strada Şelari. După reacţia ei, am intuit că nu era prima dată când i se cerea socoteală pentru felul în care îşi exploata copilul.
„Vă rog să nu mi-l luaţi. Mai stăm puţin şi plecăm. Ştiu că nu e bine, dar cei de la terase mă cunosc, nu-mi zic nimic. Vin în fiecare zi din Baicului. Banii, cam 40 de lei, nu-i dau nimănui, plătesc chiria cu ei. Am rămas singuri, tatăl copilului ne-a părăsit”, îşi plânge ea soarta.
O lege ticăloasă @N_