Scoverzile, cum le numesc ardelenii, au fost în acest an mult mai multe decât numărul turiştilor aflaţi în staţiune. Comercianţii de la Festivalul Clătitelor le-au numit „plouate”, deoarece a fost primul an în care au fost făcute printre picăturile de apă.
Clătitele umplute cu creier, „plouate”, după cum le–au numit comercianţii, au făcut deliciul turiştilor la cel mai mare festival desfăşurat la Moneasa. A fost pentru prima dată, în cei zece ani de când se organizează Festivalul Clătitelor, când numărul clătitelor preparate l-a depăşit pe cel al turiştilor. Plouate, clătitele au fost printre cele mai bune din ultimii ani.
„Sunt delicioase şi ne bucurăm că în acest an am reuşit să ne săturăm de scoverzi, cum le spunem noi. Pentru prima dată am mâncat clătite umplute cu creier. Aluatul, în principiu, este la fel, însă compoziţia a fost deosebită. Creierul se căleşte cu ceapă, în puţin ulei, şi se stinge cu zeamă de lămâie stoarsă, după care se adaugă puţină sare şi piper”, a spus Cornelia Karacsony, turist. În timp ce clătitele cu dulceaţă, ciocolată sau nuci se vindeau între 2 şi 3 lei, cele cu creier s-au vândut la preţul de patru lei bucata.
De asemenea, găluştele slovăceşti au fost preparate în fata turiştilor şi servite cu nucă, mac, brânză, scorţişoară şi zahăr. Preţul lor a fost de 2 lei. „Suntem la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Clătitelor de la Moneasa şi este pentru prima dată când avem un musafir nepoftit, pe «doamna ploaie». Dar, nu ne-am descurajat. Am preparat şi anul acesta un număr record de clătite, în sensul că avem mult mai multe clătite decât turişti. Clătitele cu creier sunt delicioase”, a declarat Zoltan Lovasz, directorul Festivalului.
Chiar dacă atât sâmbătă, cât şi duminică, numărul celor care s-au aflat în staţiunea Moneasa nu a fost la fel de mare ca şi în ceilalţi ani, distracţia nu a lipsit. Timp de două z