Autoritățile din Republica Moldova încearcă să combată fenomenul pe care mai mulți analiști l-au numit "exodul de creiere", adică să încurajeze revenirea acasă a profesioniștilor plecați în străinătate. În primul rând, a celor care au studiat în instituții de învățământ din afara graniţelor.
Corespondentul RFI la Chișinău, Corneliu Rusnac
Guvernul Republicii Moldova a lansat un program-pilot, în parteneriat cu Uniunea Europeană și Organizația Internațională pentru Migrație, care-și propune să-i aducă acasă – permanent sau cel puțin provizoriu - pe tinerii care au absolvit instituții de învățământ din străinătate.
În cadrul acestui program, tinerii care vor reveni să muncească în Republica Moldova, vor primi pe lângă salariul la locul de muncă, o indemnizație de două sute de euro, timp de șase luni. O sumă considerabilă pentru un tânăr proaspăt angajat, în condițiile în care salariul mediu pe economie este în Republica Moldova de aproximativ 190 de euro.
Până acum, 94 de tineri au depus cereri de participare la acest program, dintre care au fost selectați doar 30. Dintre aceștia, 15 au fost deja angajați (cinci în instituții guvernamentale, iar zece la companii private din Chișinău și din provincie). Ei sunt specializați în economie, finanţe, management şi marketing, drept și relaţii internaţionale.
Anual, mii de tineri din Republica Moldova pleacă la studii în afara țării, dintre care cei mai mulți, aproximativ cinci mii, în România. După absolvire, majoritatea din ei rămâne să muncească în străinătate, în special în țările europene, SUA sau Canada. Chişinău, Corneliu Rusnac, despre stimulentele pentru tinerii care revin în Republica Moldova
Autoritățile din Republica Moldova încearcă să combată fenomenul pe care mai mulți analiști l-au numit "exodul de creiere", adică să încurajeze revenirea acasă a profesioniștilor plecați