E bine să ţii cont de nivelul de căldură în timpul exerciţiilor tale fizice în timpul verii dacă intenţionezi să faci sport în afara sălii de fitness. Temperatură are un impact evident asupra ta când practici sport şi este important să acorzi suficientă atenţie semnalelor de alarmă date de corpul tău înainte să cedezi din cauza caniculei, conform abcnews.com
Corpul tău conţine foarte multă apă iar deshidratarea îţi afectează fiziologia, scrie Jason Karp, fiziolog şi antrenor, în cel mai recent număr al publicaţiei IDEA Fitness Journal. Cantitatea de apă pe care o pierzi făcând sport într-o zi foarte călduroasă poate fi dublă faţă de cea pe care ai elimina-o într-o zi obişnuită. Această pierdere nu numai că ridică temperatura internă a corpului tău, punându-te în situaţia unei posibile supraîncălziri, dar scade şi cantitatea de energie cu care se hrănesc celulele tale, împiedicându-te să-ţi foloseşti musculatura la capacitatea ei maximă.
Acelaşi efect asupra corpului tău îl are şi aerul umed, care împiedică eliminarea corespunzătoare a transpiraţiei. Mai mult, îţi poate provoca creşterea ritmului cardiac, până la 3, 4 bătăi pe minut la fiecare procent de apă pierdută. În final, vei simţi că ai depus mai mult efort decât cel real.
Nu-ţi întrerupe exerciţiile în aer liber în această vară doar pentru că e mai cald decât deobicei. Alergările, plimbările cu bicicleta ori înotul sunt activităţi mai ieftine şi mai interesante decât exerciţiile pe aparate. Sportul în natură îţi îmbunătăţeşte şi starea de spirit, chiar şi la temperaturi ridicate. Trebuie doar să te hidratezi suficient şi să lucrezi eficient.
Cântăreşte-te înainte şi după exerciţii
Cheia pentru o hidratare eficientă este să-ţi egalizezi cantitatea de fluide consumate cu cele pierdute prin transpiraţie, susţine Jason Karp. "Cea mai bună metodă pentru a face asta este să te cântăreşt