Comisia Europeană a propus luni reducerea contribuţiei la proiectele finanţate împreună cu Uniunea Europeană, pentru şase state europene, printre care şi România. Astfel, procentul pe care statul român este obligat să-l asigure în cazul fondurilor europene contractate va scădea de la minimum 15% la minimum 5%. În bani, măsura se traduce cu o economie la buget de 714 milioane de euro.
Măsura are rolul de a aduce "o contribuţie semnificativă la relansarea unora dintre economiile UE care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi" - Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia, Ungaria şi România. "În acest mod, programele care nu au fost încă executate din lipsă de fonduri naţionale vor putea să fie lansate şi să injecteze bani în economie", precizează un comunicat al Comisiei Europene.
Economia totală pentru cele şase state ar urma să se ridice la 2,8 miliarde de euro. Cele mai mari economii la buget le-ar realiza Grecia (879 milioane euro) şi România (714 milioane euro), iar cele mai mici Irlanda (98 milioane euro) şi Letonia (255 milioane euro). Ungaria ar economisi 308 milioane euro, iar Portugalia 629 milioane euro.
Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Bogdan Mănoiu, a explicat că această măsură va simplifica procedura de accesare şi derulare a fondurilor europene, reducând totodată presiunea asupra bugetului de stat.
"Nu este vorba despre fonduri europene noi, ci de anvelopele deja cunoscute, existente acum. Va fi mai simplu de suportat sub aspect bugetar şi va fi mai simplu să se deruleze aceste fonduri, dacă bariera cofinanţării va fi redusă", a spus Bogdan Mănoiu pentru gândul.
Măsura a fost descrisă de preşedintele CE Jose Manuel Barroso drept "un fel de Plan Marshall pentru redresare economică". Propunerea vizează fondurile europene privind coeziunea (infrastructură de transport, mediu, eficienţă energetică, energie din surse r