Ieşenii, clienţi ai sistemului centralizat de termoficare au de ales: duşuri reci sau apă încălzită la ibric. Peste 50 de mii de familii din Iaşi nu mai au apă caldă. Cauza: CET nu şi-a plătit datoriile către furnizorii de gaze naturale.
Corespondentul RFI la Iaşi, Violeta Cincu
Peste 50 de mii de familii din Iaşi au rămas fără apă caldă, din cauza facturilor restante ale CET. Furnizorii de gaze naturale au închis robinetul luni, 1 august.
CET Iaşi înregistrează restanţe către furnizorii de gaze, în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei, iar din cauza încasărilor mici de la populaţie nu a putut respecta calendarul privind eşalonarea plăţilor.
Datoriile ieşenilor către termocentrală se ridică la 95,2 milioane de lei. Directorul CET Iaşi, Dorin Ivana ridică din umeri: nu ştie când ar putea ieşenii avea din nou apă caldă.
Să amintim că Dorin Ivana este în atenţia procurorilor DNA. De altfel, termocentrala din Iaşi are un bilanţ contabil care poate fi apreciat ca dezastruos. Primăria caută soluţii pentru problema apei calde
Soluţia avansată de oficialii Primăriei: administrarea termocentralei de către o firmă privată, licitaţia pentru concesionarea serviciilor unităţii urmând să fie începută în această vară. Deocamdata, însă, e un proiect.
Situaţia de la CET a fost şi este în continuare exploatată politic. În urmă cu patru luni, prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, i-a cerut primarului Gheorghe Nichita (PSD) să urgenteze procedurile în vederea adoptării unei soluţii tehnice pentru redresarea centralei ieşene.
La sfârşitul săptămânii trecute, parlamentari PDL au lansat o serie de acuzaţii dure la adresa primarului, lider PSD de Iaşi, dar şi către lideri din filiala locală a PDL. Nimeni nu pare a găsi o soluţie pentru CET.
Situaţia va fi şi mai complicată în iarna anului 2011, întrucât G