Preparat de bază în bucătria balcanică, ghiveciul este prin definiţie o mâncare (guvech, în bulgară şi turcă) ce încorporează în ea toate legumele verii la care se adaugă un plus de proteină de origine animală (mielul la turci, porcul la români şi bulgari). Numele său înseamnă chiar "mâncare" iar faptul că poartă acelaşi nume cu vasul în care se plantează flori nu este întâmplător, pentru că, tradiţional, ghiveciul este o mâncare gătită într-un singur vas, de lut. Încercaţi-l şi la ceaun, rezultatele vor fi spectaculoase.
Porţii: 8-10
Timp de preparare: 100 minute
Ingrediente:
1,6 kilograme carne de porc, fără os
4 cartofi mari
4 roşii
3 ardei graşi
3 vinete mici
3 dovlecei
2 morcovi
1 pătrunjel
2 cepe
4-5 căţei de usturoi
2 foi de dafin
5 linguri ulei
1 lingură rasă chimen măcinat (opţional)
2 linguri boia de ardei dulce
4 linguri pastă de tomate
verdeaţă (mărar, pătrunjel, ţelină)
sare
piper
Preparare:
Tăiaţi carnea în îmbucături potrivite.
Curăţaţi legumele (exceptând dovleceii şi vinetele).
Tocaţi ceapa şi usturoiul mare.
Tăiaţi cartofii, vinetele şi dovleceii în cubulete relativ egale.
Tăiaţi ardeii în pătrăţele.
Tăiaţi morcovii şi pătrunjeii în cuburi mai mici.
Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă (ideal un ceaun).
Adăugaţi şi rumeniţi bine carnea.
Adăugaţi 2 căni de apă şi fierbeţi carnea până când apa se evaporă şi carnea prinde a se rumeni din nou.
Adăugaţi morcovii, pătrunjelul, usturoiul şi ceapa. Sotaţi 1-2 minute.
Adăugaţi cartofii şi mai sotaţi 1-2 minute.
Adăugaţi boiaua de ardei, chimenul măcinat, foile de dafin şi apă cât să acopere legumele.
Acoperiţi şi fierbeţi 10-12 minute.
Adăugaţi roşiile