SUA împrumută 42 de cenţi pentru fiecare dolar cheltuit de guvern Excedent bugetar în doar patru ani din 40 Creşterea economică, elementul care poate duce la reducerea datoriei, este anemică.
Politicienii americani duc o luptă contra cronometru pentru a majora plafonul de îndatorare a guvernului şi pentru a evita în ultima clipă un default al celei mai mari economii a lumii. Dar o privire aruncată înapoi în istorie arată că datoriile şi deficitele, care au adus ţara în situaţia de acum, au însoţit Statele Unite încă de la crearea lor.
Singura dată în istorie când Statele Unite au avut datorie zero a fost în 1835 datorită devotamentului "maniacal" pentru reducerea aparatului de stat din partea unui preşedinte, Andrew Jackson (1829-1835), care a forţat relocarea a zeci de mii de indieni nativi şi a introdus tarife comerciale atât de mari încât a adus uniunea în pragul destrămării, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Când Jackson a devenit preşedinte, SUA aveau datorii de 58,4 milioane de dolari. Şase ani mai târziu, SUA aveau datorie zero şi pe deasupra 440.000 de dolari în conturi.
"Pentru Jackson datoria era periculoasă, pentru că datoria punea puterea în mâinile creditorilor, iar dacă puterea aparţinea creditorilor, atunci nu mai era a poporului, acolo unde el credea că îi este locul", potrivit biografiei lui Andrew Jackson, "American Lion", scrisă de Jon Meacham.
De atunci, datoriile au crescut constant, ajungând să depăşească 90% din Produsul Intern Brut anul trecut. În prezent, datoria sau, mai precis, creşterea plafonului de îndatorare a guvernului este folosită de politicienii SUA ca mijloc de constrângere pentru a obţine unii de la alţii concesii privind măsurile care trebuie luate pentru reducerea deficitului bugetar.
Această dispută a adus SUA în pragul unei crize artificiale a datoriilor, deoarece