Jeffrey Franks, şefului misiunii FMI în România, a spus, astăzi, la bilanţul misiunii de evaluare comună a FMI, Comsiei Europene şi Băncii Mondiale că se prevede "o creştere de 1,5% în 2011, creştere susţinută de exporturile puternice şi de un an agricol bun", iar că creşterea economică este prevăzută la 3,5-4%, pentru 2012. Totuşi a subliniat că există şi riscuri "semnificative" care ar putea face ca această creştere estimată să fie mai mică: mediul internaţional şi problema absorbiţiei fondurilor europene.
"Aceasta este a doua evaluare din acordul preventiv care permite autorităţilor să utilizeze resursele doar în caz de nevoie. După aprobarea comitetului vom disponibiliza aproximativ 480 milioane euro asistenţă din partea FMI. La nivelul misiunii noastre, am ajuns la un acord asupra evaluării", a mai spus şeful misiunii FMI.
"Inflaţia a început să scadă şi ne aşteptăm ca această scădere să continue pe fondul unei recolte agricole bune. Cu toate acestea, este posibil ca inflaţia să se menţină peste ţinta de 5% stabilită de BNR, la sfârşitul acestui an", a mai spus Franks.
Şeful misiunii FMI a lăudat şi autorităţile de la Bucureşti, precizând că "progresele au fost bune, toate criteriile de performanţă au fost îndeplinite". Jeffrey Franks insista asupra necesităţii absorbţiei fondurilor UE: “Trebuie să impulsionam absorbţia fondurilor Uniunii Europene. Fondurile aşteaptă să fie utilizate pentru investiţii. Trebuie să ne concentrăm pe gestionarea eficientă a proiectelor. Există o ameliorare a procedurilor, dar absorbţia fondurilor în România continuă să fie dezamăgitoare” Un alt punct din discursul lui Franks face referire din nou la companiile de stat care au nevoie urgent de “o infuzie de capital şi management privat”. Liderul invită Guvernul să fie mai ambiţios în demersul de privatizare a companiilor de stat din domeniul energetic şi al gazelo