Evaluarea instituţională a universităţilor, în vederea clasificării, se va realiza, pentru fiecare universitate, odată la maximum 4 ani, iar rezultatul acestei evaluări va fi valabil până la următoarea evaluare instituţională, la procesul de clasificare participând toate universităţile acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, de stat, particulare şi confesionale, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern.
Potrivit proiectului, la procesul de ierarhizare participă toate programele de studii universitare de licenţă şi master, acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, din universităţile acreditate sau autorizate provizoriu, de stat, particulare şi confesionale.
Cealaltă evaluare, evaluarea primară, se va realiza anual, pentru toate universităţile supuse evaluării, înaintea începerii anului universitar, iar rezultatul acestei evaluări va fi valabil pe durata anului universitar următor evaluării.
Evaluarea în scopul clasificării universităţilor şi ierarhizării programelor de studii se realizează pe baza unora dintre următoarele criterii: predarea şi învăţarea, cercetarea ştiinţifică, relaţia universităţii cu mediul extern, capacitatea instituţională.
Rezultatele evaluării primare se publică anual, pentru toate universităţile supuse evaluării.
Totodată, ierarhizarea programelor de studii universitare de licenţă şi master se va realiza prin poziţionarea universităţii care le organizează în domeniul de ierarhizare în care se încadrează respectivele programe de studii universitare.
Programele de studii vor fi plasate, în funcţie de poziţia universităţii care le organizează în domeniul de ierarhizare în care se încadrează acestea, în cinci categorii: A, B, C, D şi E, astfel încât A reprezintă categoria celor mai performante programe, iar E categoria celor mai puţin performante.