Sud-estul ţării e o zonă foarte activă din punct de vedere investiţional, afacerea care atrage investiţii de miliarde de euro fiind producţia de energie verde în parcurile eoliene. La Constanţa, peste 40 de companii străine şi româneşti şi-au anunţat intenţia de a investi în energia eoliană pe Litoral, o parte dintre acestea având deja în exploatare parcuri întregi de turbine.
Recent, şi-a anunţat o astfel de intenţie chiar Electrica. E vorba de un parc eolian ce va fi finalizat în 2012 la Chirnogeni, judeţul Constanţa. Acesta va avea o capacitate de 51 MW, investiţia fiind estimată la 105 milioane euro. La Constanţa au fost finalizate două proiecte finanţate prin POS „Creşterea Competitivităţii Economice", Axa Prioritară 4. Potrivit Ministerul Economiei, au o capacitate instalată de 35 MW, iar investiţiile au fost de 257 milioane lei, din care 110 milioane lei finanţarea europeană.
Dobrogea e catalogată de experţii europeni ca zona cu cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei. Judeţul Constanţa a concentrat cele mai multe investiţii în parcuri eoliene. Dacă adunăm cele două mega-proiecte derulate de CEZ (1,1 miliarde euro), Iberdola (2,2 miliarde euro) şi peste 20 de alte proiecte eoliene mai mici, de sute de milioane, valoarea totală a investiţiilor eoliene la malul mării atinge „pragul" de 4 miliarde euro, cea mai mare sumă de bani pe care un domeniu a putut să o atragă în ultimii 20 de ani în Dobrogea. Cei mai mari investitori sunt Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliană SRL, Wind Power, Blue Planet Investments şi Grupul CEZ.
În Tulcea, 112 parcuri eoline
Şi Tulcea e foarte atractivă pentru investitorii în parcuri eoliene, deşi peste 80% din suprafaţa judeţului e înscrisă în reţeaua de arii protejate Natura 2000. Viorica Bâscă, director al Agenţiei de Protecţia Mediu