Bruxelles-ul a anunţat măsuri excepţionale de ajutor pentru accesarea banilor UE pentru şase ţări, printre care şi România. Rata de cofinanţare a proiectelor europene va fi redusă până la 5%. România, Letonia, Ungaria, Grecia, Irlanda şi Portugalia vor putea să-şi diminueze contribuţia la proiectele din bani europeni.
Comisia Europeană e gata să ajute statele membre aflate în pragul falimentului din cauza datoriilor sau cu rate de absorbţie redusă pe fonduri structurale. Astfel Grecia, Irlanda şi Portugalia, România, Letonia şi Ungaria vor putea să-şi diminueze contribuţia la proiectele pe care le cofinanţează în prezent împreună cu Uniunea Europeană. Comisia a cerut Parlamentului European şi Consiliului să aprobe de urgenţă această decizie, pentru ca fondurile să ajungă la destinatari în cursul primei părţi a anului viitor.
Măsura a fost luată, a precizat comisarul pentru Politici regionale, Johannes Hahn, pentru relansarea „unora dintre economiile din UE care se confruntă cu cele mai mari dificultăţi". Aceste state membre vor putea să-şi diminueze contribuţia în cadrul cofinanţării, într-un moment în care bugetele lor naţionale sunt supuse unei presiuni considerabile. Practic, programele din fonduri UE care nu au fost încă executate din lipsă de fonduri naţionale vor putea să fie lansate, iar UE „injectează" astfel mai mulţi bani în economiile respective.
Nu primim mai mulţi bani
„Decizia Comisiei de a oferi mai mulţi bani în contractul obişnuit de finanţare a proiectelor, care implică atât participarea UE, cât şi a statelor membre, nu condiţionează statelele membre în niciun fel. Este doar o măsură prin care ne asigurăm că o sumă suplimentară de bani din partea UE va fi investită în proiectele care se califică", a declarat ieri comisarul Hahn.
Aplicarea acestei măsuri reduce rata de cofinanţare a statelor la 5%. Sum