O pagubă de sute de miliarde de lei adusă statului român şi zeci de fermieri cu „buza umflată"a fost bilanţul afacerii „Transag". Agricultorii brăileni s-au împumutat pentru a avea utilaje şi tehnologii americane, au plătit corect în fiecare an, profitul a ajuns doar în buzunarele potentaţilor vremii.
Bechtel nu este singura afacere cu americanii în care statul român s-a „prăjit". Românii au mai luat o ţeapă dirijată în exclusivitate de la Bucureşti, în urma căreia Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) a rămas cu o gaură de milioane de dolari, iar peste 100 de mici fermieri locali s-au ales doar cu o experienţă amară.
Afacerea RAIF - TransChem este rodul unui puternic lobby româno-american de pe vremea cabinetului Victor Ciorbea, care a avut la bază HG nr. 686/4 noiembrie 1997. Locul de desfăşurare al programului a fost ales în judeţele Brăila, 80% şi Giurgiu, 20%.
"Au venit americanii cu utilaje. A fost pentru prima dată când am luat contact pe viu cu un tractor "John Deere" ultra performant. Avea aer condiţionat, lucrai 12-14 ore pe zi fără să oboseşti. Totul, hidraulic, totul servo", ne-a declarat Dănuţ Cojocea, tractorist la o fermă din zona Măxineni, cuprinsă în program.
Afacerea cu "Transag" era un proiect girat de guvernele României şi SUA. Era vorba, la nivelul judeţului, de exploatarea a 50.000 de hectare de teren arabil din sistemul privat, cu utilaje şi tehnologie americane.
Terenul era împărţit în module a câte 650 ha.
Citeşte amănunte în săptămânalul local "ADS Brăila". Ziarul se găseşte la chioşcurile de difuzare a presei din oraş la preţul de 0,90 de lei.