În cei trei ani de criză financiară, puterea de cumpărare a românilor a suferit o scădere drastică, fapt ce s-a resimţit automat în industria bunurilor de larg consum. În total, de la începutul crizei, 12 fabrici au fost închise şi peste 1.000 de angajaţi au fost disponibilizaţi, scrie Wall Street.
La mai puţin de un an de la fuziunea dintre Campofrio şi Caroli Foods Group, compania a anunţat închiderea fabricii de la Tulcea. 170 de angajaţi au fost disponibilizaţi, iar întreaga activitate a fost mutată la Piteşti.
Lactalis a mutat producţia de brânză Cottage de la Suceava în Polonia. Relocarea producţiei a fost motivată prin faptul că cererea este mult mai mare în Polonia.
În 2008, Colgate-Palmolive a închis fabrica de la Braşov, transferând producţia în Polonia, ca urmare a unui program de reorganizare a activităţii.
O altă companie care a relocat producţia din România în altă ţară este Nestle Romania, care a mutat, în septembrie 2008, producţia de îngheţată de la Bucureşti la Varna. 76 de angajaţi români au fost disponibilizaţi.
Coca-Cola Hellenic Bottling Company Romania a decis, în 2008, să închidă fabrica de la Oradea, disponibilizând 102 angajaţi. Fabrica de la Iaşi are aceeaşi soartă, un an mai târziu. 75 de angajaţi au fost afectaţi de restructurare.
În noiembrie 2008, Kraft Foods a decis, deşi a luat în calcul alternative de extindere, să închidă fabrica de ciocolată de la Braşov. 440 de angajaţi români au fost disponibilizaţi.
Asociaţia Berarii României deţineau, în 2009, 13 fabrici şi 6.000 de angajaţi. În 2010, numărul unităţilor de producţie s-a redus la zece, fabricile din Cluj-Napoca, Haţeg şi Blaj fiind închise.
Conform experţilor, problema României nu este numai corupţia şi percepţia corupţiei la toate nivelurile. Schimbările cadrului legislativ la fiecare schimb