Erste nu îşi mai asumă angajamentul din contractul de privatizare, iar şeful băncii austriece spune că va face tot posibilul pentru împiedicarea listării BCR
Asociaţia Investitorilor consideră că nu se poate trece peste interesele acţionarilor minoritari, iar înţelegerea iniţială trebuie respectată
"Ce s-ar întâmpla dacă toţi clienţii BCR nu ar mai plăti ratele la credite, susţinând că este în interesul lor să nu respecte clauzele contractuale?"
După eşecul ofertei derulate de Guvern la OMV Petrom, care lasă emitentul respectiv la un free-float foarte redus, şovăiala statului în impunerea respectării contractului de privatizare al BCR lasă Bursa şi fără cea mai importantă bancă din economia naţională. Deşi, conform prevederilor stabilite la achiziţionarea instituţiei de credit de către holdingul bancar austriac Erste, BCR ar fi trebuit să ajungă la tranzacţionare încă din 2009, această perspectivă rămâne tot mai îndepărtată.
Acţionarul majoritar al băncii a reiterat în nenumărate rânduri că nu este în interesul companiei ca BCR să fie adusă la cota Bursei, însă la finele săptămânii trecute, Andreas Treichl, CEO al Erste Bank AG, a făcut, potrivit Mediafax, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Viena, o declaraţie mult mai tranşantă: "Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, AIPC, se declară surprinsă de declaraţiile domnului Andreas Treichl, CEO Erste Bank: "Pentru mine este o chestiune închisă. Este dorinţa mea clară să conving pe toată lumea care este implicată că listarea BCR nu este necesară. (...) Noi nu avem o structură complicată a acţionariatului, iar calitatea grupului va fi afectată dacă BCR va fi listată. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR. Dacă se va întâmpla, voi fi foarte nervos."
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră însă că decizia nu aparţine exclus