Instrumentele software de recrutare au un loc tot mai important în rândul tehnicilor folosite de departamentele de resurse umane ale companiilor, având o eficienţă mai mare din punctul de vedere al costurilor şi al timpului alocat gestionării CV-urilor. Softurile specializate sunt folosite şi în recrutarea executivilor de top, iar firmele de head-hunting au adus pe piaţa locală platforme de tip ERP (enterprise resource planning) cu ajutorul cărora le prezintă companiilor-client o parte din interviurile susţinute cu candidaţii, economisind astfel timp.
Irina Pinţoi, Managing Partner în cadrul filialei locale a firmei de executive search Talentor, spune că noile instrumente folosite în recrutare sunt benefice atât pentru angajator, care poate să vadă modul în care se comportă şi cum răspunde la întrebări candidatul, cât şi pentru candidaţi, care pot profita de faptul că se pot "vinde" mai bine chiar înainte de a avea o discuţie cu reprezentantul companiei angajatoare.
"La începutul proiectului, clientul ne furnizează 2-3 întrebări definitorii pentru profilul căutat, iar în timpul interviului cu candidaţii, întrebările sunt adresate şi filmate, iar filmul - a cărui durată nu depăşeşte 4- 5 minute - este încărcat în interfaţa folosită de firma de recrutare şi client", a spus Irina Pinţoi. Talentor este filiala locală a unui grup finlandez de recrutare prezent în peste 15 ţări, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 200.000 de euro pe piaţa locală.
Platformele ERP (enterprise resource planning - planificarea resurselor întreprinderii) reprezintă instrumente software care asigură transparenţa informaţiilor dintr-o organizaţie prin intermediul unor platforme online. Adesea managerii care urmează programe de MBA sunt învăţaţi cum să implementeze astfel de soluţii pentru a eficientiza activitatea companiei pe care o conduc.
U