Producţia de legume din acest an, estimată ca fiind mult mai mare decât cea obţinută anul trecut, nu va fi benefică nici pentru producătorii agricoli, nici pentru cumpărători, ci va ajuta doar la îmbogăţirea intermediarilor, spun reprezentanţii agricultorilor. Preţurile la tarabă nu vor scădea, deşi producătorii vând intermediarilor legumele la preţuri modice.
„Vrem ca oamenii să ştie că dacă s-au obţinut producţii mai mari ar fi putut să cumpere mâncarea la preţuri mai mici, însă acest lucru este imposibil din cauza intermediarilor pe care statul îi tolerează. Ministerul Agriculturii îşi demonstrează încă o dată incompetenţa şi lipsa de voinţă de a face ceva pentru agricultori”, a spus Nicolae Ştefan, preşedintele Agrostar.
Dacă în anul 2010 producţia de legume obţinută a fost de peste 3,1 milioane tone, pentru acest an se estimează o creştere substanţială. „Asistăm la o relansare a producţiei de legume. În acest an, avem în spaţii protejate cu 645 de hectare mai mult decât în anul 2010”, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Cu toate acestea, producătorii agricoli sunt nemulţumiţi pentru că nu reuşesc să valorifice producţia. Aceasta mai ales pentru că în lipsa unor depozite corespunzătoare sunt nevoiţi să vândă foarte repede.
„Producţiile mari obţinute anul acesta la legume aruncă producătorii în faliment în timp ce intermediarii dau adevărate tunuri, oferind un preţ ridicol de mic fermierilor. Astfel, în timp ce fermierii şi consumatorii pierd, intermediarii se îmbogăţesc.
Câteva exemple de preţuri oferite săptămâna aceasta de intermediari producătorilor agricoli arată că în judeţul Argeş varza se vinde cu 0,30 lei/kg, cartofii cu 0,70 lei/kg, tomatele calitatea I cu 0,60 lei/kg, ardeiul gras cu 1,5 lei/kg, castraveţii cu 1 leu/kg. În judeţul Olt se oferă la tomate 0,4-0,6 lei/kg, la vinete 0,7 lei/kg, la ardeiul gras 0